Protestatarii, veniți din toate județele țării, scandează „Hoții”, „Jos cu mincinoșii” și cântă „Deșteaptă-te, române”. Aceștia au afișat bannere pe care scrie: „Nu umilinței salariale. Stop abuzului”, „Nu ne mai umiliți! Ajunge!”, „Vrem muncă decentă”.
Sindicaliștii cer ca, până în 17 octombrie, comisiile de munca din Parlament să întocmească un raport privind modificarea Legii dialogului social, iar documentul să fie discutat în prima ședință de plen.
Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că participă la mitingul organizat în Piața Victoriei, pentru modificarea Legii dialogului social, dar și pentru susținerea revendicărilor înaintate Guvernului și Ministerului Sănătății.
„Participarea la acest protest constituie un semnal de alarmă pe care-l tragem privind situația dezastruoasă în care se află sistemul sanitar, aceasta afectând atât salariații, cât și pacienții. La numărul celor prezenți astăzi în stradă, în semn de avertisment pentru ceea ce poate urma, guvernanții trebuie să-i socotească și pe cei peste 30.000 de profesioniștii care au părăsit sistemul sanitar în ultimii ani pentru a lucra în străinătate”, a declarat președintele federației, Viorel Rotilă.
Acțiunea de protest organizată de Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” este autorizată până la ora 13.00.
Președintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, spunea că la protestul de la Guvern vor participa aproximativ 5.000 de sindicaliști. El preciza că orice persoană nemulțumită de condițiile de muncă se poate alătura acțiunii.
Protestul sindicaliștilor „Cartel Alfa” a început în 29 septembrie, cu pichetarea zilnică a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Sindicaliștii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativității și a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel național, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă și protejarea minimală a reprezentanților sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum și realizarea unor relații de muncă negociabile pentru salariați, „nu transformarea lor în sclavi moderni”.
Acțiunile de protest se desfășoară sub sloganul „Dreptul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul și modifică Legea dialogului social!”.
Liderul „Cartel Alfa” a arătat, în 24 septembrie, că la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptată la presiunea Consiliului Investitorilor Străini și a Camerei de Comerț Americane, efectele pentru salariați sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel național, mai puțin de 30 la sută dintre salariați mai sunt astăzi acoperiți de un contract colectiv de muncă.
El a precizat că, din cauza faptului că un contract colectiv de muncă nu se poate negocia pentru unități care au mai puțin de 21 de salariați, peste 1,2 milioane de salariați, adică un sfert din totalul angajaților români, nu au dreptul de a fi reprezentați, în condițiile în care un contract de sector sau național nu mai este posibil.
Hossu a subliniat că toate aceste lucruri înseamnă de fapt „precarizarea locurilor de muncă”, crearea unor condiții inumane de muncă, salarii menținute la nivel foarte scăzut, evaziune fiscală și contribuții fiscale plătite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra stării de sănătate a angajaților.
„Deși în 2011, USL, deci și premierul Victor Ponta, au semnat cu confederațiile patronale și sindicale că imediat ce vor ajunge la putere vor face modificări la Legea dialogului social, deși există o declarație a primului ministru din 2013 că va modifica această lege, deși la Congresul PSD din 2013 a scos o rezoluție prin care se angaja să facă acest lucru, Guvernul nu a reușit să facă nicio modificare, deși tot Guvernul a arătat că, dacă vrea, poate modifica orice lege în două săptămâni”, a mai spus președintele „Cartel Alfa”, făcând referire la reducerea CAS și la ordonanța care a permis migrația aleșilor locali.
(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)